Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Brownie - Recept

Här får du tips om hur du lyckas med din ultimata Brownie. Grundrecept och massor av rolig information om brownies. Brownies är ett amerikanskt namn på halvmjuka tjocka chokladrutor, lika goda som bakelser.

3.83 av 5 (86 recensioner)
Brownie - Recept

Lyckas med Brownie

Brownies är en amerikansk favorit, halvmjuka chokladrutor som är både enkla och goda. De kan serveras både som fikabröd eller dessert. Trots att det är ett så pass enkelt recept, kan brownies orsaka många grubblerier, varför blev den så torr eller så rinnig i mitten? Man kan även diskutera vad som gör en brownie till en kaka. En del funderar över varför en del brownierecept har olika mängd eller olika sorters socker i receptet. Vad är skillnaden? Hur får du lös dina brownies bäst från plåten? Vi har samlat en mängd tips och fakta om brownies som vi hoppas att du skall ha nytta av! Bilderna till grundreceptet är tagna av Sandra Hällsten.

Tips till när du ska göra brownie:

  • Brownieform - Få till perfekt sorlek och tjocklek på dina brownies med en brownie form. Hos oss hittar du en fyrkantig brownie bakform från Wilton. Denna form är 20 x 20 cm och tillverkad av tung metall som ger en jämn uppvärmning och tack vare  non-stick beläggningen gör att det blir enklare att rengöra formen. Alla våra bakformar hittar du här >>
  • Choklad - När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat. Till detta recept har vi använt mörka chokladknappar från Callebaut innehåller 53,8% kakao och är tillverkade av den finaste belgiska chokladen. Men du kan självklart blanda olika sorters choklad. Se all vår choklad här >>
  • Slickepott - Slickepott är din bästa hjälpreda i köket. Du kan använda en slickepott på många olika sätt, omrörning, sautering och blandning av smetar, dekorera bakverk med mera. Med en stor slickepott skrapar du lätt rent bunken eller kastrullen när du vill få ut så mycket som möjligt av smeten, degen, såsen eller krämen. En liten slickepott är däremot bättre när du ska dekorera cupcakes eller andra bakverk. De små spatlarna är även uppskattade av våra minsta bagare. Vi har slickepotten för dig oavsett vad du är ute efter. Kolla in vårt stora utbud här >>

Grundrecept Brownie

  • Förberedelser: ca 15 minuter
  • Tillagning ca: ca 20-25 minuter
  • Klart på: 35-40 minuter
  • 10-12 bitar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram brownie
  • 500 kcal

Ingredienser

  • 200 g bra mörk choklad
  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver

Gör så här

  1. Hacka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad. Ta av den från värmen och rör ned smöret.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Rör ned i chokladsmeten.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i chokladsmeten. Rör om så att du får en blank och jämn smet.
  4. Smörj en bakform (ca 20 x 20 cm), lägg i bakplåtspapper så att det går upp över kanterna, och smörj även pappret. Häll ned smeten och bred ut den med en spatel.
  5. Grädda i 180° ugn 20-25 minuter tills brownien har torr och blank ovansida och fuktig kärna, kontrollera med sticka.

Brownies_1
Brownies_2
Brownies_3
Brownies_4
Brownies_5
Brownies_6
Brownies_7
Brownies_8
Brownies_9

Olika typer av Brownie

  • En klassisk brownie innehåller bara några få ingredienser: smör, socker, choklad, ägg och vetemjöl. Kolabrownies (fudgy brownies), som en del säger är det enda äkta browniereceptet, har ett minimum av vetemjöl, knappt en deciliter och inget bakpulver alls. Smöret smälter man istället för att vispa det med socker vilket gör kakan mer tät och kolalik, alltså ”fudgy”. Osötad choklad eller kakao är standard vilket gör att det krävs drygt en deciliter socker för att balansera smakerna. Antigen strösocker eller råsocker används. Tänk på att ju mörkare socker du använder, desto mer smak ger det.
  • Kakliknande brownies är små, mjuka kakor. De innehåller mindre smör och mer mjöl än kolabrownies, liksom lite bakpulver för att göra dem mjukare och mildare. Ofta är det mjuka smöret vispat med socker i stället för smält med choklad (när man vispar smöret blandas det in luft som gör att kakan stiger). Många recept på kaklika brownies innehåller även mjölk som gör kakan lite mjukare.
  • Fudge brownies brukar få sin textur från två faktorer: ett extra ägg (eller två) och en kombination av olika typer av choklad. Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse, som skapar en styvare textur på dina brownies, medan halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda de två tillsammans, ofta med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken och få en tjockare textur och du får ett rikt och väldigt segt resultat.

Blondies

Blondies (vita brownies) är en kolakaka gjord på brunt socker, smör och ägg (och oftast nötter), men utan choklad. Blondies har vanligtvis en kakliknande textur.


Brownie med nötter

Variera din Brownie med något av följande

Variera brownies på något av dessa sätt:

Vi har så mycket god choklad på lager just nu!

Nya varumärken som Cacao Barry samsas med storsäljare från Callebaut och Valrhona! Choklad av hög kvalitet som du kan använda till pralintillverkningen, desserter och bakning. Självklart är all vår choklad supergod att äta som den är också! -> Kolla in all god choklad här:
God choklad

En liten notis om fett

Är du ute efter godsaker med låg fetthalt så är kanske brownies ingenting för dig. Förutom det faktiska smöret, upp till 200 gram per sats, så innehåller brownies även kakaofettet från chokladen. Men om du ändå vill baka brownies, så kan du söka efter recept som innehåller osötad kakao istället för choklad. Kakaopulver innehåller oftast bara 10-12% fett, jämfört med en chokladkaka som kan innehålla 50-55% fett. Och många känner inte ens skillnad!

Förbereda bakformen

Först och främst, använd den storlek på bakform som anges i receptet – ofta, men inte alltid, en kvadratisk form på ca 20 cm, du hittar en bra sådan form till Brownie här >>>. Bakar du i en för stor form kommer dina brownies att bli tunna och torra. Bakar du i en allt för liten form, kan det resultera i att kakan inte blir bakad i mitten. Var även noga med att välja en ljus, blank bakform, då kommer kakan att bakas jämnare. Glasformar eller mörkt färgade plåtar kan göra så att kanterna blir överbakade eller till och med brända.

Smörj alltid formen ordentligt med antingen smör, margarin eller matlagningsspray (smörj även om receptet inte säger att du ska det). Efter att man smort formen, föredrar många att lägga i ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie i lite större storlek än formen, så att kanterna hänger över sidorna. Smörj pappret eller foliet noga. När kakan har bakats klart och kallnat, lyfter man enkelt ut den med hjälp av pappret eller foliet, lägger den uppochner på ett fat, skalar bort foliet och skär kakan i rutor.

Man kan även baka brownies i en välsmord minimuffinsplåt, som gör att man slipper problemet med att skära i rutor och istället får färdiga bitar direkt.

Blanda

I de flesta recept på brownies börjar man med att smälta smör och choklad tillsammans. Det säkraste sättet att göra detta är över vattenbad. Om du är en erfaren bagare kan du smälta smör och choklad direkt i en kastrull på plattan. Se till att du rör runt i blandningen hela tiden. Du kan även smälta samman smöret och chokladen i mikrovågsugn på medelhög effekt, rör bara i blandningen var tjugonde eller trettionde sekund.

Om du blandar ingredienserna för mycket, kan det göra att dina brownies blir hårda eller att en tunn skorpa bildas överst. Blanda de våta och de torra ingredienserna bara tillräckligt länge för att de ska blandas, var försiktig så att du inte blandar för hårt efter att du tillsatt äggen.

För att förbättra konsistensen på dina brownies placera smeten (i den förberedda formen) i kylskåpet i några timmar eller helst över natten.

Grädda Brownie

Erfarenheten är den bästa ledsagaren, men här är några generella regler:

  • För Fudge brownies, ta ut formen ur ugnen när sidorna har krympt något och lossnat från kanten. Mitten kommer fortfarande vara något kladdig, men det kommer att stelna när kakan svalnat.
  • Kaklika brownies är färdiga när det fastnar några få kladdiga smulor på provstickan.

Skära och förvara Brownie

Det är lättast att skära brownies om du ställer formen i frysen i några minuter. Doppa en vass kockkniv i varmt vatten, torka den torr och skär kakan i rutor. Efter att du har delat kakan, täcker du antingen formen med aluminiumfolie, eller plockar ut bitarna och lägger dem i en lufttät burk. Om dina brownies innehåller färskvaror, såsom färskost, så ställer du burken i kylen.

I rumstemperatur håller kakorna i tre till fyra dagar. I kylen håller de ungefär fem dagar.

Att frysa brownies kan påverka konsistensen, så det är bäst att vidta några åtgärder. Om du har skurit kakan i bitar, linda in varje bit i plastfolie och sedan i aluminiumfolie och lägg sedan de små paketen i en lufttät fryspåse. Du kan även frysa hela formen en kortare stund. Då ställer du in formen i frysen bara så länge att kakan hinner stelna, sedan tar du ut kakan ur formen, lindar in den ordentligt i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Lägg kakan i en lufttät påse och sedan in i frysen.

Är du sugen på något annat gott med choklad? Prova gärna några av våra smarrigt recept på kladdkaka.

Baka Brownies

Vilken typ av choklad är bäst att använda i brownies?

För bästa resultat, använd kvalitetsmörk choklad med hög kakaohalt. Den ger en rik och djup chokladsmak till brownies.

Hur vet jag när mina brownies är perfekt gräddade?

Brownies är klara när de är fast på ytan men fortfarande lite kladdiga i mitten. En tandpetare som sticks i mitten ska komma ut med några fuktiga smulor.

Kan jag lägga till nötter eller frukt i mina brownies?

Absolut! Nötter som valnötter eller pecannötter och torkad frukt som körsbär kan tillsättas för extra textur och smak.

Viktiga tips för att lyckas med Brownies

  • Smält smör och choklad tillsammans långsamt för att undvika att det bränner vid.
  • Använd rumstempererade ägg för bästa resultat.
  • Rör inte degen för mycket efter att mjölet tillsatts för att undvika att brownies blir gummiartade.
  • Förvara brownies i en lufttät behållare för att hålla dem mjuka och fuktiga.
  • Låt brownies svalna helt i formen innan du skär dem, för att de ska hålla ihop bättre.

Fem fakta om Brownies

  1. Brownies härstammar från USA och blev populära i början av 1900-talet.
  2. Det finns två huvudtyper av brownies – fudgy och cakey.
  3. Brownies kan berikas med olika smaksättare som vanilj, kaffe eller mint för att ge extra dimensioner till smaken.
  4. Glutenfria brownies kan göras genom att ersätta vetemjöl med glutenfria alternativ.
  5. Brownies kan serveras varma med glass, vilket är en populär dessertkombination.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13275 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se