Bästa Brownien - Kladdkakan.se
Kladdkaka och Brownie – Recept och tips Kladdkakan.se
Köp Stektermometer online
www.lyckasmedmat.se/stektermometer
Bra pris och fri frakt. Stektermometrar med snabba leveranser.
Köp ny Springform online
www.lyckasmedmat.se/springformar
Trettio olika springformar i alla storlekar, från 79 kronor.

Bästa Brownien

Startsida » Bästa Brownien

Tips om hur du lyckas med den ultimata Brownien, grundrecept och massor av rolig information om brownies.
Brownies är ett amerikanskt namn på halvmjuka tjocka chokladrutor, lika goda som bakelser. Brownien ska vara lite seg och kladdig inuti. De kallas också för amerikanska chokladrutor.

Brownies

Brownies är en amerikansk favorit, halvmjuka chokladrutor som är både enkla och goda. De kan serveras både fikabröd eller dessert.
Trots att det är ett så pass enkelt recept, kan brownies orsaka många grubblerier, varför blev den så torr eller så rinnig i mitten? Man kan även diskutera vad som gör en brownie till en kaka. En del funderar över varför en del brownierecept har olika mängd eller olika sorters socker i receptet. Vad är skillnaden? Hur får du lös dina brownies bäst från plåten? Vi har samlat en mängd tips och fakta om brownies som vi hoppas att du skall ha nytta av!

Olika typer av Brownies

En klassisk brownie innehåller bara några få ingredienser: smör, socker, choklad, ägg och vetemjöl. Kolabrownies (fudgy brownies), som en del säger är det enda äkta browniereceptet, har ett minimum av vetemjöl, knappt en deciliter och inget bakpulver alls. Smöret smälter man istället för att vispa det med socker vilket gör kakan mer tät och kolalik – ”fudgy”.
Osötad choklad eller kakao är standard vilket gör att det krävs drygt en deciliter socker för att balansera smakerna. Antigen strösocker eller råsocker används. Tänk på att desto mörkare socker du använder, desto mer smak ger det.

Kaklika brownies är små, mjuka kakor. De innehåller mindre smör och mer mjöl än kolabrownies, liksom lite bakpulver för att göra dem mjukare och mildare. Ofta är det mjuka smöret vispat med socker i stället för smält med choklad (när man vispar smöret blandas det in luft som gör att kakan stiger). Många recept på kaklika brownies innehåller även mjölk som gör kakan lite mjukare.
Sega brownies brukar få sin textur från två faktorer: ett extra ägg (eller två) och en kombination av olika typer av choklad. Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse, som skapar en styvare textur på dina brownies, medan halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda de två tillsammans, ofta med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken och få en tjockare textur och du får ett rikt, väldigt segt resultat.

Blondies (vita brownies) är en kolakaka gjord på brunt socker, smör och ägg (och oftast nötter), men ingen choklad. Blondies har vanligtvis en kaklik textur.

En liten notis om fett

Är du ute efter godsaker med låg fetthalt så är kanske brownies ingenting för dig. Förutom det faktiska smöret, upp till 200 gram per sats så innehåller brownies även kakaofettet från chokladen. Men om du ändå vill baka brownies, så kan du söka efter recept som innehåller osötad kakao istället för choklad. Kakaopulver innehåller oftast bara 10-12% fett, jämfört med en chokladkaka som kan innehålla 50-55% fett. Och många känner inte ens skillnad!

Förbereda bakformen

Först och främst, använd den storlek på bakform som anges i receptet – ofta, men inte alltid, en kvadratisk form på ca 20 cm. Bakar du i en för stor form kommer dina brownies att bli tunna och torra. Bakar du i en allt för liten form, kan det resultera i att kakan inte blir bakad i mitten. Var även noga med att välja en ljus, blank bakform, då kommer kakan att bakas jämnare. Glasformar eller mörkt färgade plåtar kan göra så att kanterna blir överbakade eller till och med brända.

Smörj alltid formen ordentligt med antingen smör, margarin eller matlagningsspray (smörj även om receptet inte säger att du ska det). Efter att man smort formen, föredrar många att lägga i ett bakplåtspapper eller aluminiumfolie i lite större storlek än formen, så att kanterna hänger över sidorna. Smörj pappret eller foliet noga. När kakan har bakats klart och kallnat, lyfter man enkelt ut den med hjälp av pappret eller foliet, lägger den uppochner på ett fat, skalar bort foliet och skär kakan i rutor.
Man kan även baka brownies i en välsmord minimuffinsplåt, som gör att man slipper problemet med att skära i rutor.

Blanda

I de flesta recept på brownies börjar man med att smälta smör och choklad tillsammans. Det säkraste sättet att göra detta är över vattenbad. Om du är en erfaren bagare kan du smälta smör och choklad direkt i en kastrull på plattan. Se till att du rör blandningen ständigt. Du kan även smälta samman smöret och chokladen i mikrovågsugn på medelhög effekt, rör bara i blandningen var tjugonde eller trettionde sekund.
Om du blandar ingredienserna för mycket, kan det göra att dina brownies blir hårda eller att en tunn skorpa bildas överst. Blanda de våta och de torra ingredienserna bara tillräckligt länge för att de ska blandas, var försiktig så att du inte blandar för hårt efter att du tillsatt äggen.
För att förbättra konsistensen på dina brownies, placera smeten (i den förberedda formen) i kylskåpet i några timmar eller helst över natten.

Grädda

Erfarenheten är den bästa ledsagaren, men här är några generella regler:

För kolabrownies, ta ut formen ur ugnen när sidorna har krympt något och lossnat från kanten. Mitten kommer fortfarande vara något kladdig, men kommer stelna när kakan svalnat.

Kaklika brownies är färdiga när det fastnar några få kladdiga smulor på provstickan.

Skära och förvara

Det är lättast att skära brownies om du ställer formen i frysen i några minuter. Doppa en vass kockkniv i varmt vatten, torka den torr och skär kakan i rutor.
Efter att du har delat kakan, täcker du antingen formen med aluminiumfolie, eller plockar ut bitarna och lägger dem i en lufttät burk. Om dina brownies innehåller färskvaror, såsom färskost, så ställer du burken i kylen.
I rumstemperatur håller kakorna i tre-fyra dagar, i kylen håller de ungefär fem dagar.
Att frysa brownies kan påverka konsistensen, så det är bäst att vidta några åtgärder. Om du har skurit kakan i bitar, linda in varje bit i plastfolie och sedan i aluminiumfolie och lägg sedan de små paketen i en lufttät fryspåse. Du kan även frysa hela formen en kortare stund. Då ställer du in formen i frysen bara så länge att kakan hinner stelna, sedan tar du ut kakan ur formen, lindar in den ordentligt i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Lägg kakan i en lufttät påse och sedan in i frysen.

Grundrecept Brownie

200 g mörk blockchoklad
50 g smör
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver

Tillagning
Hacka chokladen grovt och smält den över ett vattenbad. Ta av den från värmen och rör ned smöret.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Rör ned i chokladsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i chokladsmeten. Rör om så att du får en blank och jämn smet.
Smörj en bakform (ca 20 x 20 cm), lägg i bakplåtspapper så att det går upp över kanterna, och smörj även pappret. Häll ned smeten och bred ut den med en spatel.
Grädda i 180° ugn 20-25 minuter tills brownien har torr och blank ovansida och fuktig kärna, kontrollera med sticka.

Tips!

Variera brownies på något av dessa sätt:
• 1 dl hackade valnötter
• 1 dl hackade hasselnötter
• 1 dl hackade jordnötter
• 1 dl hackad daim
• 1 dl grovhackad vit choklad
• 1 dl grovhackad apelsinkrokantchoklad
• 2 msk Baileys likör
• 2 msk mörk rom

Från Webbutiken – Lyckasmed mat.se

Isomalt Silver

Isomalt Silver

SE I WEBBUTIKEN

Isomalt Gold Sparkle

Isomalt Gold Sparkle

SE I WEBBUTIKEN

Blå isomalt

Blå isomalt

SE I WEBBUTIKEN

Bakpray - Wilton

Bakpray – Wilton

SE I WEBBUTIKEN

Shortening,450 gram

Shortening,450 gram

SE I WEBBUTIKEN

Äkta vaniljextrakt

Äkta vaniljextrakt

SE I WEBBUTIKEN