- Förberedelser: ca 30 minuter.
- Tillagning ca: ca 30 minuter
- Klart på: 60 minuter
- 10-12 bitar
- Pâtisserie
Brownie surprise har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
- 499 kcal
Brownie surprise
- Äggkräm
- 6 st äggulor
- 1½ dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 100 g smör
- Brownie
- 100 g smör
- 200 g mörk bakchoklad
- 3½ dl strösocker
- 4 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 3/4 dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- Garnering
- 90 g skållade och hackade mandlar
- Sea salt choklad (Lindt) 8 bitar, hackade
- Salt
Gör såhär
- Gör äggkrämen dagen innan så den får stelna till mer i kylen under natten.
- Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt krämen sjuda tills den har tjocknat (kan ta ett tag), detta ska ske under kraftig omrörning. (Skulle det skära sig ta genast av den och vispa kraftigt, hjälper inte det, blanda i en till äggula).
- Låt den svalna och häll den i en burk och låt stå i kylen över natten.
- Browniebotten: Sätt ugnen på 175 grader och vik till ett bakplåtspapper till en form på 20×30 cm
- Smält chokladen och smöret tillsammans över ett vattenbad.
- När allt är smält och ihop rört, ta av den från plattan och upp från kastrullen och blanda i sockret så det kan lösa sig lite.
- Låt blandningen svalna lite och häll över i en stor bunke, vispa sedan i ett ägg i taget och se till att röra ordentligt mellan varje, går bra med en ballongvisp.
- Blanda vaniljsocker, mjöl och salt i en annan bunke så saltet blir ordentligt utspritt och sikta och vänd ner det i chokladsmeten.
- Häll smeten i formen och klipp överflödiga bitar av pappret som sticker upp ovanför kanten. Sätt in kakan i 30-40 min, tills den bara är lite kletig (tiden varierar på grund av olika ugnar). Ta ut och låt svalna helt.
- Montering:
- När kakan tagits ur, ta fram äggkrämen så den hinner komma upp i rumstemp. Nu är ett bra tillfälle att skålla mandlarna. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt det nästan koka upp, ta upp den och pröva om skalet lossnar lätt gör skalet det, stäng av plattan och låt de skalade mandlarna ligga på en handduk och torka.
- När kakan har svalnat skär av kanterna, bre på all kräm och ta lite lite salt i handen och strö över (om man snålar nu så är det bara att strö över lite sedan så det blir rätt balans) och till sist strö över de hackade mandlarna och chokladen.
- Redo att serveras, men kan även förvaras i kylskåpet.
Lyckas med mat tipsar!
- När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat.
Kategorier Kladdkaka
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Mrs
Mycket snabb leverans av bra produkter. Jag fick bra hjälp innan köpet.