Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Brownie surprise

”En enastående blandning av choklad och salt som smälter samman till en oförglömlig upplevelse och med krämen som pricken över i:et” skriver Lovisa som skickat in receptet. Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Lovisa Gullberg.

3.5 av 5 (2 recensioner)
Brownie surprise
  • Förberedelser: ca 30 minuter.
  • Tillagning ca: ca 30 minuter
  • Klart på: 60 minuter
  • 10-12 bitar
  • Pâtisserie
Brownie surprise har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 499 kcal

Brownie surprise

  • Äggkräm
  • 6 st äggulor
  • 1½ dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • Brownie
  • 100 g smör
  • 200 g mörk bakchoklad
  • 3½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • Garnering
  • 90 g skållade och hackade mandlar
  • Sea salt choklad (Lindt) 8 bitar, hackade
  • Salt

Gör såhär

  1. Gör äggkrämen dagen innan så den får stelna till mer i kylen under natten.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt krämen sjuda tills den har tjocknat (kan ta ett tag), detta ska ske under kraftig omrörning. (Skulle det skära sig ta genast av den och vispa kraftigt, hjälper inte det, blanda i en till äggula).
  3. Låt den svalna och häll den i en burk och låt stå i kylen över natten.
  4. Browniebotten: Sätt ugnen på 175 grader och vik till ett bakplåtspapper till en form på 20×30 cm
  5. Smält chokladen och smöret tillsammans över ett vattenbad.
  6. När allt är smält och ihop rört, ta av den från plattan och upp från kastrullen och blanda i sockret så det kan lösa sig lite.
  7. Låt blandningen svalna lite och häll över i en stor bunke, vispa sedan i ett ägg i taget och se till att röra ordentligt mellan varje, går bra med en ballongvisp.
  8. Blanda vaniljsocker, mjöl och salt i en annan bunke så saltet blir ordentligt utspritt och sikta och vänd ner det i chokladsmeten.
  9. Häll smeten i formen och klipp överflödiga bitar av pappret som sticker upp ovanför kanten. Sätt in kakan i 30-40 min, tills den bara är lite kletig (tiden varierar på grund av olika ugnar). Ta ut och låt svalna helt.
  10. Montering:
  11. När kakan tagits ur, ta fram äggkrämen så den hinner komma upp i rumstemp. Nu är ett bra tillfälle att skålla mandlarna. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt det nästan koka upp, ta upp den och pröva om skalet lossnar lätt gör skalet det, stäng av plattan och låt de skalade mandlarna ligga på en handduk och torka.
  12. När kakan har svalnat skär av kanterna, bre på all kräm och ta lite lite salt i handen och strö över (om man snålar nu så är det bara att strö över lite sedan så det blir rätt balans) och till sist strö över de hackade mandlarna och chokladen.
  13. Redo att serveras, men kan även förvaras i kylskåpet.

Lyckas med mat tipsar!

  • När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Kladdkaka

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13282 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se