Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Kaffe & kardemumma kladdkaka med hasselnötter

Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Elisabeth Petersson. En riktigt kladdig, chokladig kaka med lite annorlunda smaker av kaffe, kardemumma och hasselnötter.

3.17 av 5 (6 recensioner)
Kaffe & kardemumma kladdkaka med hasselnötter

Ingredienser

  • 0,5 tsk hela kardemummakärnor
  • 1 tsk snabbkaffe
  • 1 tsk mandellikör, kan ersättas med hett vatten
  • 100 gram smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk fast honung
  • 1 dl hasselnötter med skal
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Till dekoration av kakan
  • 1 dl hackad mörk choklad, eller chokladknappar, välj din favoritsort
  • 2 msk smör
  • 2 tsk fast honung
  • 1 krm vaniljpulver
  • 8-12 stycken chokladbönor eller annan dekorationschoklad
  • 8-12 stycken hasselnötter med skal, alternativt färdigskalade och rostade.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt ugnsgallret i mitten.
  2. Ta fram en rund slät bakform ca; 23 cm i diameter och klipp till en cirkel i bakplåtspapper som är cirka 6-7 cm större än formen. Tryck ner pappret i formen och ställ åt sidan.
  3. Finmal kardemummakärnorna i en mortel eller kryddkvarn.
  4. Smält smöret ihop med kardemumman och låt stå till steg 8.
  5. Blanda snabbkaffepulvret med likören eller det heta vattnet, låt stå.
  6. Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn och mät upp 1 dl.
  7. Blanda de malda nötterna väl med vetemjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
  8. Mät upp socker och honung i en vispbunke och häll över det smälta smöret och vispa ihop med en ballongvisp.
  9. Tillsätt äggen, ett i taget i smeten och vispa väl mellan varje gång.
  10. Häll över hasselnötsblandningen i bunken och vispa ihop tills smeten är slät, vispa inte för mycket.
  11. Häll över smeten i bakformen och grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Den ska vara gräddad men mjuk i mitten.
  12. Rosta hasselnötterna till dekorationen i ugnen på eftervärmen, rör om lite var 3 minut, det tar cirka 12 minuter totalt för att skalet att börja släppa. Gnugga av skalet med en handduk.
  13. Smält choklad, smör och honung i mikron, rör runt var 10-15 sekund till smeten är helt slät och glansig. Blanda i vaniljen och häll ut i mitten på kakan, bred försiktigt ut mot kanterna.
  14. Dekorera med de rostade nötterna och eventuellt chokladbönor.
  15. Låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme innan den serveras och avnjuts.
  16. Servera gärna med lite vispad grädde eller gräddglass.

Lyckas med mat tipsar!

  • När du gör en kompakt kladdkaka ska du helst inte vispa smeten utan rör ned ingredienserna försiktigt. Annars kan kladdkakan bli luftig.

Kaffe & kardemumma kladdkaka med hasselnötter

Kategorier Kladdkaka

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se