-
Sätt ugnen på 175 grader och sätt ugnsgallret i mitten.
-
Ta fram en rund slät bakform ca; 23 cm i diameter och klipp till en cirkel i bakplåtspapper som är cirka 6-7 cm större än formen. Tryck ner pappret i formen och ställ åt sidan.
-
Finmal kardemummakärnorna i en mortel eller kryddkvarn.
-
Smält smöret ihop med kardemumman och låt stå till steg 8.
-
Blanda snabbkaffepulvret med likören eller det heta vattnet, låt stå.
-
Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn och mät upp 1 dl.
-
Blanda de malda nötterna väl med vetemjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
-
Mät upp socker och honung i en vispbunke och häll över det smälta smöret och vispa ihop med en ballongvisp.
-
Tillsätt äggen, ett i taget i smeten och vispa väl mellan varje gång.
-
Häll över hasselnötsblandningen i bunken och vispa ihop tills smeten är slät, vispa inte för mycket.
-
Häll över smeten i bakformen och grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Den ska vara gräddad men mjuk i mitten.
-
Rosta hasselnötterna till dekorationen i ugnen på eftervärmen, rör om lite var 3 minut, det tar cirka 12 minuter totalt för att skalet att börja släppa. Gnugga av skalet med en handduk.
-
Smält choklad, smör och honung i mikron, rör runt var 10-15 sekund till smeten är helt slät och glansig. Blanda i vaniljen och häll ut i mitten på kakan, bred försiktigt ut mot kanterna.
-
Dekorera med de rostade nötterna och eventuellt chokladbönor.
-
Låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme innan den serveras och avnjuts.
-
Servera gärna med lite vispad grädde eller gräddglass.
Kund
Underbart bud älskar allt