Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Peter Bratt från Karlstad.
- Förberedelser: ca 40 minuter.
- Tillagning ca: ca 25 minuter
- Klart på: 65 minuter
- Pâtisserie
- 10-12 bitar
Kladdkaka med citruskräm och havreströssel har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
- 470 kcal
Kladdkaka med citruskräm och havreströssel
- Kladdkaka
- 200g smör (rumstempererat)
- 1 dl socker
- ¾ dl kokossocker
- 3 st ägg (rumstempererade)
- 200g mörk choklad (50 – 60 %)
- Citruskräm
- 200g Kesella Citrus
- 200g Philadelphiaost
- 1 msk florsocker
- Rivet skal av en halv citron
- Havreströssel
- 1,5 dl havregryn
- 0,5 dl kokossocker
- ¾ dl solrosfrö
- 50g smält smör
- 1 msk kokosmjöl
- 1 tsk kallt vatten
Gör såhär
- Havreströssel: Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda ihop havregryn, solrosfrö och kokossocker. Smält smöret och häll i blandningen och blanda ihop.
- Tillsätt kokosmjölet och därefter vattnet. Blanda ihop och låt svälla ett par minuter. Bred ut den smuliga massan på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en kaka, ca 5 mm tjock.
- Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills kakan fått en mörkbrun färg. Låt kallna. Bryt sönder havrekakan och stoppa allt i en plastpåse.
- Ta en brödkavel eller likande och slå på påsen tills kakan blivit till ett grovt strössel. Förvara torrt tills serveringen. Strösslet räcker till ca 3 kakor men kan även användas till att lyxa till yoghurten, fruktsalladen etc.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°C.
- Klä botten på en springform (ca 26 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanten och pudra med kokosmjöl.
- Vispa det mjuka smöret och sockersorterna med elvisp i ca 5 min tills det är riktigt krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa tills smeten är jämn och fin.
- Smält chokladen (går bäst om man finhackar den innan) i vattenbad. Rör ned den smälta chokladen i ”krämen” med hjälp av en slickepott. Sikta med kokosmjölet och vänd försiktigt ned det.
- Häll i formen och styck ut massan så den fördelas jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 min. Kakan får aldrig bli genombakad.
- Låt svalna helt. För att lättare kunna få bort bakplåtspappret och flytta över kakan till ett serveringsfat så kan kakan läggas i kyl eller frys en stund för att stelna.
- Citruskräm:
- Blanda ihop Kesella Citrus och Philadelphiaost med en slickepott. Riv i citronskalet på finaste sidan av rivjärnet. Sikta i florsockret och blanda väl. Förvara kallt till serveringen
- Servering:
- Ta bort bakplåtspappret och lägg på ett serveringsfat. Se till att kakan blir rumstempererad.
- Toppa kakan med citruskrämen. Låt gärna krämen vara vågig och inte slät. Strö över lagom mängd av havsreströsslet.
Lyckas med mat tipsar!
- Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt
- Testa smaksätta kladdkakan med fräsch yuzu-juice
Kategorier Kladdkaka
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...