- Förberedelser: ca 45 minuter
- Tillagning ca: ca 30 minuter
- Klart på: 6 timmar 45 minuter
- 10-15 bitar
- Pâtisserie
Recept på kladdkaka med tre lager
Ingredienser
- Lager 1: Kladdkaka botten (Tripp)
- 200 gr smör
- 200 gr mörk choklad
- 2 dl socker
- 3 st äggulor
- 3 st äggvitor
- 1 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
- Lager 2: Hallondröm (Trapp)
- 3 st äggvitor
- 1.5 dl strösocker
- 2 dl creme fraiche (34%)
- 300 gr frysta hallon (jag använder Polaricas för smaken om jag inte har egenplockade)
- 2 msk florsocker
- Lager 3: Tryffel
- 0.75 dl vispgrädde
- 1 msk smör
- 100 gr mörk choklad
Gör så här:
- Lager 1: Börja med att slå på ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
- Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker fluffigt (3-4 min med elvisp).
- Blanda i vetemjöl,salt och hackade valnötter i äggulesmeten, rör noga. Häll i chokladsmöret och rör noga.
- Vänd till sist ner äggviteskummet i smeten.
- Sätt bakplåtspapper i botten av en springform (23 cm i diameter), smörj kanterna runt om och använd strösocker istället för ströbröd.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 27 minuter. Låt kakan kallna helt. OBS ! Låt springformen sitta kvar under hela tillagningen !
- Lager 2: Tina hallonen och blanda dem med florsockret. Lägg denna smet i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under omrörning någon minut tills hallonen mosats helt. Låt kallna.
- Vispa äggvitor och socker till marängkonsistens. Blanda creme fraichen med hallonmoset och rör om.
- Vänd sist ner ”marängsmeten” i hallonblandningen. Häll denna över kakan, bred ut, och frys i minst 6 timmar.
- Lager 3: Häll grädden och smöret i en kastrull och ge den ett snabbt uppkok oh ta direkt från plattan.
- Hacka under tiden chokladen i mindre bitar och låt den smälta i gräddsmöret. Rör om tills all choklad har smält och det har blivit en glansig chokladsmet.
- Häll chokladsmeten över kakan och ruska den lite så att smeten flyter ut av sig själv och täcker hela kakan. Undvik att bre ut smeten då den då tappar glans.
- Frys kakan fram till servering. Ta fram kakan 15-20 min innan du skall servera och garnera gärna med några hallon.
Lyckas med mat tipsar!
- Du kan även byta ut hallonen mot jordgubbar eller blåbär!
- Ha gärna ett par springformar i olika storlekar hemma.
Kategorier
- Blåbär - Recept, guider och inspiration
- Chokladbollar - Recept
- Choklad - Recept
- Drinkrecept
- Efterrätt
- Efterrättspaj
- Baka med barn - enkla bakverk för barn
- Godis & Karameller - Recept
- Grillrecept
- Hemgjord glass - glass recept
- Julgodis 2024
- Kladdkaka
- Kladdmuffins
- Laga mat i lergryta
- Lyckas med Tårta
- Matbröd - baka eget bröd
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins Recept
- Nordic Ware recept
- Nyårsdessert - efterrätt nyår
- Ostpaj
- Pajrecept
- Pepparkakor
- Praliner
- Påskgodis
- Påskmat
- Rabarber - Recept och inspiration till somriga eft
- Recept på Julmat
- Samarbeten
- Smoothie
- Smulpaj
- Småkakor
- Tacopaj
- Tacorecept
- Tillbehör till mat
- Tårtfyllningar
- Quiz
- Baka glutenfritt - Glutenfria recept
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...