Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Kladdkaka

Kladdkaka

3.94 av 5 (191 recensioner)

Kladdkaka

Kladdkaka är en av våra favoritkakor. Denna sega, chokladiga, underbara kaka är lika lätt att göra som den är god. Kladdkaka är ett perfekt snabbfika eftersom det går väldigt snabbt att baka och i grundreceptet ingår ingredienser som du oftast redan har hemma. Ett annat plus är att kladdkakan enkelt går att piffa till och variera med många olika smaker. Kladdkaka med vit choklad, kaffesmak, mint, apelsin, nötter, kola är bara några smakförslag! I den här guiden hittar du våra smaskigaste recept på underbart goda och kladdiga kladdkakor. Servera den rumstempererad med vaniljglass eller vispgrädde och succén är ett faktum!

Lär dig allt om kladdkaka:

  1. Vad är kladdkaka?
  2. Kladdig eller seg - kladdkakans konsistens
  3. Kladdig kladdkaka recept
  4. Tips för att lyckas med kladdkaka
  5. Kladdkaka med choklad
  6. Våra olika typer av choklad
  7. Vit kladdkaka
  8. Kladdkakans historia
  9. Olika typer av socker
  10. Smaksätt kladdkaka
  11. Dekorera kladdkaka
  12. Tre alternativ till grädde eller glass
  13. Serveringsförslag
  14. Glutenfri, laktosfri och vegansk kladdkaka
  15. Frågor och svar om kladdkaka

Vad är kladdkaka?

Kladdkaka är en mjuk, kompakt kaka med smak av choklad och som namnet avslöjar har den en kladdig konsistens. Den viktigaste skillnaden mellan kladdkakor och andra sockerkakor, är att bakpulver inte används. Det är just frånvaron av bakpulver som gör kladdkakan sådär kladdig och god, eftersom det inte bildas några luftbubblor.

Kladdig eller seg - kladdkaka konsistens

En del vill ha sin kladdkaka väldigt kladdig och krämig, andra vill ha den lite fastare eller segare. Både gräddningstiden och ingredienserna bestämmer din kladdkakas konsistens. För en segare kladdkaka använd riktig osötad choklad och fler ägg. Med dessa två ingredienser kommer din kladdkaka att hålla ihop bättre och du kan därför grädda den kortare tid för en kladdigare segare kladdkaka. Använder du bara kakao eller halvsöt choklad kommer din kladdkaka behöva gräddas lite längre för att inte vara rinnig och konsistensen blir krämigare snarare än seg.

Gräddningstiden är olika från ugn till ugn och beror såklart även hur pass kladdig du vill ha din kladdkaka. Blir din kladdkaka rinning har du gräddat den för kort tid och blir den mer som en torrare kaka har du gräddat den för länge. Påminner din kladdkaka mer om sockerkaka i konsistensen så har du troligen både för mycket mjöl och för lång gräddningstid.

Kladdkaka är som bäst när den serveras avsvalnad eller efter att ha stått i kyl ett litet tag, alltså inte direkt ur ugnen. Tänk då på att kladdkakan kommer stelna till lite. Har du bakat en kladdkaka som du tycker är alldeles för lös, testa förvara den i kyl eller frys över natten och ät dagen därpå.

Sju snabba tips för en perfekt kladdkaka

  • Välj kakao av hög kvalitet: Det ger kakan en intensiv och rik chokladsmak.
  • En liten nypa salt kan framhäva chokladsmaken och ge djup åt kladdkakan.
  • Undvik att överarbeta smeten: För att hålla kakan saftig och kladdig, vispa inte smeten för mycket.
  • Använd ingredienser i rumstemperatur: Detta ger en jämnare smet och en bättre kaka.
  • Kladdkakans konsistens beror på gräddningstiden – även några sekunder kan göra stor skillnad.
  • Kladdkakan fortsätter att stelna när den kallnar, så ta ut den ur ugnen när den fortfarande är lite kladdig i mitten.
  • Låt kakan svalna i kylskåp: Detta förbättrar både smak och konsistens inför servering.

Kladdig kladdkaka recept

Ett grundrecept på kladdkaka gjord med mörk choklad och extra ägg för att få den sådär "extra kladdig". Önskas en mindre söt kladdkaka kan du använda 1/2 dl mindre socker. Saltet i receptet är valfritt men det tar fram chokladsmaken i kladdkakan ytterligare.

  • Förberedelser: ca 8 minuter
  • Tillagning: ca 22 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • 10-12 bitar
  • Kladdkaka
  • Pâtisserie
Kladdkaka har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 500 kcal

Ingredienser

Gör kladdkakan såhär

  1. Smält smöret och chokladen,  låt dem svalna.
  2. Blanda samman äggen och chokladblandningen. Sikta de torra ingredienserna och blanda ihop med chokladblandningen. Rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd springform (ca 24 cm).
  4. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 165°C i ca 22 minuter beroende på önskad konsistens, kontrollera med en provsticka. Tänk på att alla ugnar är olika - är din kladdkaka rinning även efter 22 minuter, grädda någon minut till.
  5. Kladdkakan är godast att serveras rumstempererad, ej direkt ur ugnen. För den klassiska looken pudra florsocker över din kladdkaka och servera sedan med grädde eller glass!

Kladdkaka - Tips för att lyckas med kladdkaka

  • Sikta mjöl och kakao. Genom att sikta mjöl och kakao slipper du klumpar i smeten och det går lättare att röra smeten slät.
  • Väg ingredienserna. Att väga ingredienserna gör så att du får exakt rätt mängd, vilket ökar chansen för ett lyckat resultat. En dl vetemjöl väger 60 g. Och 1 dl socker väger 90 g.
  • Vispa inte. Om du vispar kommer det in luft i smeten och din kladdkaka kommer bli mer som en sockerkaka i ugnen. Var därför noga med att röra ihop smeten. Och sluta när smeten precis blandat sig.
  • Håll koll på tiden. Om du gräddar kladdkakan för länge kommer den att bli torr. Så håll koll på tiden och ta hellre ut den lite för tidigt.
  • Grädda kladdkakan mitt i ugnen. Detta för att kakan ska få ett jämnt resultat.
  • Smaksätt den vispade grädden med till exempel örter eller smakessenser. Några tips på goda smaker på vispgrädde är kanel, gräddkola och vit choklad. För en busenkel chokladgrädde tillsätt lite kakao. En annan god grej att lägga i den vispade grädden är lite syrliga frystorkade hallon.
  • Kladdkaka går utmärkt att frysa in och tina. Det lättaste är att låta kladdkakan svalna och stelna till sig lite i kylskåp för att sedan skära ut portionsbitar att frysa som du smidigt kan ta fram i den mängd du behöver.
  • Kladdkaka går även att använda som tårtbotten! Grädda tunnare kladdkakor och fyll med chokladganache, dumlefluff, moussé eller någonting annat mumsigt för en riktig chokladdröm till tårta!
  • Experimentera själv och hitta på ett nytt recept på kladdkaka! Testa att hacka i ditt favoritgodis eller gör en glasyr med smaker som du gillar.
  • Du kan använda grundreceptet på kladdkaka även till Mugcakes.
  • Använd alltid kakao med hög kvalitet >>>

Kladdkaka med choklad

En riktigt chokladig kladdkaka är aldrig fel! För bästa resultat bör du använda dig av en choklad av bra kvalitet, det hittar du här. Du kan välja mellan ljus choklad, mörk choklad eller varför inte någon smaksatt choklad? Hitta din favoritchoklad i vårt breda sortiment!

Våra olika typer av Choklad

Vit kladdkaka

Vit kladdkaka är perfekt för dig som älskar vit choklad. Servera kladdkakan med hallon och vispad grädde. Den vita kladdkakan har seglat upp som en stor favorit bland många och är ett av våra mest populära recept. Det är precis lika enkelt att baka som en vanlig kladdkaka. Här hittar du receptet på kladdkaka med vit choklad >>

Kladdkakans historia

Ingen vet riktigt säkert hur kladdkakan uppfanns. Vissa tror att det kom till genom ett misslyckad försöka att baka brownies, medan andra tror att kladdkakan är en utvecklad variant av fransk chokladtårta. Kladdkakan verkar i alla fall har funnits i Sverige sedan 1970-talet och sedan 2008 firar vi kladdkakans dag den 7 november.

Olika typer av socker

I grundreceptet på kladdkaka används strösocker. Men det finns faktiskt några sorter till som kan vara kul att experimentera med. Testa att byta ut allt strösocker eller en del mot några av de här sorterna:

  • Rörsocker - Som namnet avslöjar framställs rörsocker av sockerrör. Det är ett torrt socker och har en fyllig, karamellig smak.
  • Farinsocker - Farinsocker är en blanding av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Det har en kryddig och mindre söt smak.
  • Muscovadosocker - Muscovadosocker är ett finkornigt och fuktigt socker, som framställs av sockerrör. Det finns i en ljus och mörk variant. Den ljusa varianten har en smak av kola och den mörkare varianten har toner av lakrits i smaken.

Smaksätta kladdkaka

Kladdkaka är ett sånt bakverk som går att variera med många olika smaker och ingredienser. Här kommer några förslag från oss:

Dekorera kladdkaka

Här kommer inspiration för dig som vill imponera på gästerna och piffa till kladdkakan lite extra.

  • Dekorera med florsocker. Klipp ut en mall av papper som t.ex ett hjärta eller en stjärna. Lägg sen mallen på kladdkakan och pudra över florsocker för ett fint mönster. Du kan också göra på liknande sätt med en pepparkaksform och pudra florsockret minut formen.
  • Toppa med frukt eller bär. Ös på med dina favoritbär. Passar extra bra om du vill visa dina gäster vad du smaksatt kakan med.
  • Spritsa mönsterAnvänd en tyll och spritsa fina mönster med grädde eller din favoritfrosting.
  • Använd strössel och maränger. Ett snabbt och enkelt sätt att piffa upp kladdkakan är att dekorera med något fint strössel eller minimaränger. Så här lyckas du med marängerna >>

3 alternativ till grädde eller glass

Att servera grädde eller vaniljglass till kladdkakan är en klassiker. Men vad sägs om att testa något nytt?

  • Färskost - Servera den naturell eller blanda med t.ex mosade bär
  • Vispad créme fraiche - Använd en crème fraîche med hög fetthalt (34%) och vispa tills den tjocknar. Servera naturell eller smaksatt.
  • Smaksatt yoghurt - Blanda turkisk yoghurt med t.ex kardemumma eller ingefära och söta ev. med lite florsocker.

Serveringsförslag

Kladdkakstårta

Grädda tunnare kladdkakor och använd som tårtbotten. Fyll med t.ex chokladganache, dumlefluff eller något annat mumsigt för en riktig chokladdröm till tårta.

Kladdkaksbakelser

Grädda kladdkakan som vanligt och använd pepparkaksformar för att trycka ut portionsbitar. Använd din favorit-topping och och dekorera med strössel.

Glutenfri, laktosfri och vegansk

Glutenfri kladdkaka

För att göra kladdkakan glutenfri kan du byta ut vetemjölet mot motsvarande vikt glutenfri mix. Tänk på att 1 dl vetemjöl väger 60 g.

Laktosfri kladdkaka

Om du vill ha en laktosfri kladdkaka kan du använda laktosfri mjölk och mjölkfritt margarin istället. Du kan också byta ut smöret mot en smakfri olja som rapsolja. Men för att få ungefär samma fetthalt behöver du ta 20% mindre olja än mängden smör. Så istället för 100 g smör tar du 80 g rapsolja.

Vegansk kladdkaka

För en vegansk variant kan du byta ut mjölken mot valfri växtbaserad dryck. Smöret kan du byta ut mot rapsolja enligt tipset ovan eller något växtbaserat alternativ till smör. Äggen kan du byta mot kikärtsspad, även kallat aquafaba. För ett ägg tar du istället 3 msk aquafaba. Det går också att byta ut äggen mot chiafrö. Ett tips är att mortla fröna för att slippa frö-crunch i kladdkakan. För ett ägg tar du 1 msk chiafrö och blandar med 3 msk vatten. Låt sedan stå i ca 10 min innan du rör ner det i smeten.

Vilken form ska jag använda till kladdkaka?

Du kan så klart baka kladdkaka i vilken form du vill. Men vi rekommenderar att du använder en form med löstagbara kanter. Förutom att resultatet bli finare, så blir det också lättare att flytta över kladdkakan till ett serveringsfat. Plus att det blir lättare att skära bitar vid servering. Här hittar du springformar i vår webbutik >>

Hur vet jag när kladdkakan är klar?

Om du har koll på tiden enligt receptet men ändå känner dig osäker på om kladdkakan gräddats färdigt, så kan du enkelt kolla. Du kan se att kladdkakan är klar när kanterna är fasta, samtidigt som kakan är lite dallrig i mitten. Kolla också så att hela ytan hunnit bli gräddad, annars får du en kladdkaka som fortfarande är rå.

Varför blir kladdkakan knastrig?

Om konsistensen känns knastrig när du äter, beror det på att kladdkakan inte gräddats tillräckligt länge. Så det knastriga är sockret som inte hunnit smälta. Öka på gräddningstiden till nästa gång.

Hur gör jag kladdkaka i micron?

Använd grundreceptet ovan och grädda i en smord pajform i porslin. Grädda kakan i intervaller 4-6 minuter beroende på microvågsugn, kontrollera ofta på slutet så du inte övergräddar kladdkakan.

Hur länge håller kladdkakan?

Kladdkaka håller ett par dagar i rumstemperatur, 1-2 veckor i kyl och minst 3 månader i frys.

Hur förvara kladdkaka?

Skär den i bitar och förvara den i en burk med tätslutande lock med bakplåtspapper i mellan, pudra över lite florsocker innan servering. Tänk på att ta fram kladdkakan i tid då den alltid smakar bäst rumstempererad.

Kan man frysa in kladdkaka?

Ja, kladdkakan håller minst 3 månader i frysen. Se till att den förvaras i en lufttät burk eller ordentligt inplastad.

När är kladdkakans dag?

Kladdkakans dag firas varje år den 7e november. Dagn blir mer och mer känd och populär för varje år som går. För vem älskar inte att få ytterligare ett tillfälle att få äta en riktigt kladdig och god kladdkaka! Det äts minst 2 miljoner kladdkakor på kladdkakans dag, självklart ska väl du också baka en då!
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

36 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13254 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se